ADÜ Onkoloji uzmanları kansere savaş açtı

ADÜ Onkoloji uzmanları kansere savaş açtı

ADÜ Onkoloji uzmanları kansere savaş açtı

PROF. DR. NEZİH MEYDAN:
- “KANSERDEN KORUNMAK İÇİN BESLENMEYE DİKKAT”
- “ÖLÜM İLE YAŞAM ARASINDA GİDİP GELEN İNSANLARIN TEDAVİSİ
ASLA ŞANSA BIRAKILAMAYACAK KADAR ÖNEMLİDİR”
█ Gerçek Gazetesi
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nezih Meydan ve ekibi kansere karşı yürüttükleri başarılı çalışmalarla hastalara umut oldu.
ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi"nin başarılı hekimlerinden Prof. Dr. Nezih Meydan, Türkiye"nin yetiştirdiği başarılı 200 medikal onkoloji uzmanı arasında yer alıyor. Nezih Meydan, gerek mesleki başarısı, gerek hastaları ile kurduğu kuvvetli diyalog gerekse özgün kişiliği ile oldukça sevilen bir hekim olarak tanılıyor. Meslektaşı Prof. Dr. Sabri Barutca ile birlikte günde 150"yi bulan hasta sayısı ile yoğun bir çalışma temposu içinde kanser hastalarını yaşama bağlamak için var gücüyle çalışan Nezih Meydan, hekim arkadaşları gibi bir yandan şifa dağıtırken düğer yandan ise öğrencilerini eğitiyor. Onkolosi konusuyla ilgili literatür takip eden Meydan, çeşitli eğitim seminerleri ile hasta bilinçlenmesine katkıda bulunuyor.
Kanserin beslenme, çevresel koşullar ve kişisel alışkanlıklar gibi etkenlerle değişik ülkelere, bölgelere, illere hatta kişilere göre farklılık arz ettiğini söyleyen Prof. Dr. Nezih Meydan, Aydın ve çevresinde daha çok safra sistemi, pankreas ve kolon kanserlerinin ağırlıkta olduğunu belirtiyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu"dan göç ile gelen kişilerde ise mide, özofagus ve bağırsak kanseri görüldüğüne dikkat çeken Meydan, akciğer kanserinin Türkiye"nin her bölgesinde olduğu gibi Aydın"da da yoğun olarak görüldüğünü belirtiyor.
Kanserden korunmak için sigarayı bırakmak, sağlıklı koşullarda saklanan, tuz ve yağ yönünden eksik beslenme şeklini benimsemek, spor yapmak ve taze meyve, sebze tüketimini arttırmak gerektiğini belirten Meydan, hava koşulları iyi olan yerlerde yaşanmasının kansere bağlı ölüm oranını yüzde 30 azalttığına da önemle vurgu yapıyor.
“ONKOLOJİ MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM İSTER”
Onkolojinin multidisipliner bir yaklaşım istediğinin her fırsatta altını çizen Prof. Dr. Nezih Meydan, kanser hastalarının tanı ve tedavisinin en iyi şekilde yapılabilmesi için Patoloji ve Radyoloji başta olmak üzere pek çok bilim dalı ile birlikte hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Onkoloji hastalarının tam teşekküllü hastanelerde tedavi olmasının çok önemli olduğunu savunan Meydan, “Kanserin tanı ve tedavisinde bu alanda gerekli altyapıya sahip olunması, hizmet veren hekimlerin onkoloji ile koordineli çalışıyor olması gerekiyor. Özellikle cerrahi branşlar, onkoloji hastaları için önemli. Ölüm ile yaşam arasında gidip gelen insanların tedavisi asla şansa bırakılamayacak kadar önemlidir” diye konuştu.
ADÜ HASTANESİNİN KEMOTERAPİ ÜNİTESİNE İHTİYACI VAR
ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi"nin ilk açıldığından bugüne kanser teşhis ve tedavisinde büyük bir gelişme kaydettiğine dikkat çeken Nezih Meydan, hekimler ve hastalar için fiziki şartların düzeldiğini ifade etti. Hastanede kanser hastaları konusunda deneyimli radyologlar, patologlar ve cerrahlar olduğunu kaydeden Meydan, ihtiyaç duydukları tek şeyin bu yeni bir yoğun bakım ünitesi ve hasta yakını bekleme odaları olduğunu söyledi. Hastanede servis odaları bozularak oluşturulan odalarda kemoterapi vermek zorunda kaldıklarını söyleyen Meydan, büyük bekleme salonları olan bir kemoterapi ünitesine kavuşmak için destk beklediklerini sözlerine ekledi.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.