ADÜ’lü Akademisyen Tunceli’de yeni bir bitki türü keşfetti

ADÜ’lü Akademisyen Tunceli’de yeni bir bitki türü keşfetti

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Buharkent Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd.

Doç. Dr. Metin Armağan’ın Tunceli’de yaklaşık 4 yıl süren çalışmaları sonucunda yeni bir bitki türü keşfetti. ‘Aksakallı’ adı verilen yeni bitki türünün bilimsel adı kayıtlara ‘Pedicularismunzurdaghensis Armağan’ olarak geçti.

 

Bugüne kadar sürekli terör ile anılan Tunceli’nin aslında pek çok güzelliğin yanı sıra dünyada eşine az rastlanır bir bitki çeşitliliğini de barındırdığını belirten ADÜ Buharkent Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Armağan, “Son 4 yıldır, yoğunlukla 2014-2015 yıllarında gerçekleştirdiğimiz arazi çalışmaları ile Tunceli Florası’nı belirlemeye çalışmaktayız. Coğrafyanın hemen hemen tamamının dağlar ve vadilerle kaplı olmasından dolayı çalışmalar daha devam edecektir. Çalışmamızın güncel sonuçlarına göre,Tunceli Florasında toplam 1600 bitkinin 293 tanesi endemiktir. Yaklaşık olarak yüzde 18’lik bir endemizm oranıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yapılmış flora araştırmaları içinde en yüksek endemizm Tunceli’de görülmektedir. Bazı türler üzerinde son araştırmalarımız gösteriyor ki, Tunceli’de yayılış gösteren bitkiler bilinen özelliklerinden farklılık gösterebiliyor. Bu, türlerin tanımlamalarındaki eksikliklerden kaynaklanabileceği gibi, Tunceli’deki doğal yapıya bağlı olarak çeşitlenme göstermelerinden de olabilmektedir. Bunlar da Tunceli’yi ‘Bitki Genetik Çeşitliliğinin’ önemli merkezlerinden biri yapmaktadır. İsmini Tunceli’den alan toplam 24 endemik tür bulunmaktadır. Toplam 293 endemik türün 16 tanesi çok dar yayılışlı bitkilerdir” dedi.

 

Bilim dünyasına yeni tanıttıkları bilimsel adını Munzur dağlarından alan Pedicularismunzurdaghensis Armağan adlı bitkinin şuan için sadece Munzur dağlarında bilindiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Metin Armağan, “Bitkiye görüntüsünden dolayı Hızır anlamına gelen ‘Aksakallı’ adını vermeyi uygun bulduk” diyerek oldukça zor şartlarda çalışmalarına rağmen kendilerine destek veren bölge halkına ve görevlilere teşekkür etti.

 

Daha önce Tunceli’de bu yönde çalışma yapılmadığı için bu bölgeyi tercih ettiklerini belirten Armağan, daha önce Munzur’un Nefesi adlı bitki türü tanımladıklarını 2. Bitkinin de Aksakallı olduğunu belirtti. Armağan, bitki üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirtti. Armağan, yaptıkları çalışmada Türkiye’de Avrupa kıtasının tamamından daha fazla bitki çeşidi olduğunu yaklaşık 11 bin bitkimizin olduğunu bunların da 3 bin tanesinin endemik bitki olduğunu söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.