ADSYB'den yetiştiricilere ‘Çiçek hastalığı' uyarısı

ADSYB'den yetiştiricilere ‘Çiçek hastalığı' uyarısı

Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) il genelinde etkisi her geçen artarak devam eden ve halk arasında çiçek hastalığı olarak bilinen büyükbaş hayvanlarda görülen çiçek hastalığı ve alınacak tedbirler hakkında çiftçileri bilgilendirdi.

Afrika Kıtası’ndan Ortadoğu’ya doğru yayılan, halk arasında çiçek hastalığı olarak da bilinen sığırlardaki Afrika hastalığının Türkiye de ilk olarak 2013 yılında Kahramanmaraş’da görüldüğünü ve bu yıl da Aydın’da etkili bir şekilde hastalığın yayıldığını belirten ADSYB Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, hastalığın Aydın’da sığır yetiştiricilerini zor durumda bıraktığını belirtti.
Özellikle Aydın Efeler ilçesi Umurlu mahallesinde ve Çine ilçesi’nde yoğun olarak tespit edilen hastalık hakkında Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, sığır yetiştiricileri için bilgilendirmede bulundu. Mercan “Afrika hastalığı sivrisinek, kene ve sokucu sineklerle bulaşan deri içinde yumrulu şişlikler olarak görülen, bazen ölümle sonuçlanan bir hastalık. Sinekler vasıtasıyla bulaşan hastalık sulak yerlerde sinek artışıyla birlikte daha yoğun görülür. Hastalığın sineklerin yanı sıra gözyaşı, ağız ve burundan gelen akıntılar, bulaşık su ve yemler ile de bulaşma riski vardır” dedi.
Bütün yaş grubundaki sığırların risk altında olduğunu vurgulayan Mercan, aşılanan ve hastalığı atlatmış hayvanlarda hastalanma riskinin daha düşük olduğunu belirtti. Hastalığın belirtilerinin öncelikle baş, boyun ve bacaklar olmak üzere tüm vücutta yaygın yumrulu şişlikler; göz, burun ve ağızdan akıntı; öksürük, yıllık süt verimi kaybı, yavru atma, yüksek ateş, iştahsızlık, zayıflık, bacaklarda şişlik, yürüme zorluğu olarak ortaya çıktığını söyleyen Mercan, bu belirtileri hayvanlarında gözlemleyen yetiştiricilerin hemen önlem almalarını istedi.
Viral bir enfeksiyon olduğu için hastalığın tedavisinin olmadığını ancak asıl ölümlere neden olan diğer hastalık ve bakterilere karşı hayvanın savunma mekanizmasını güçlendirici tedavi yöntemleri uygulandığını belirten ADSYB Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan hastalığın kontrol altına alınması için gerekenleri şu şekilde sıraladı: Hayvanlar karantinaya alınmalı, nakiller engellenmeli, hasta hayvan sürü dışına alınmalı, kesilen hayvanlar imha edilmeli, ahırlar temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli.
“SİNEKLERLE MÜCADELE EDİN AŞILAMAYI İHMAL ETMEYİN”
Hastalığı yayan temel etmenlerin sinekler olduğunu ve bu nedenle hastalıkla mücadelede sineklerle mücadelenin de önemli olduğunu vurgulayan ADSYB Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, “Hastalığa karşı şimdilik alınacak en etkili önlemlerden biri aşılama ve sineklerle mücadele. Sineklerle mücadele edebilmek için ahırın temizliğine kesinlikle dikkat edilmeli. Örümcek ağları, hayvan dışkıları sineklerin en çok konakladığı yerler olduğu için temizlenmeli ve ahır havalandırılmalı, havalandırılan pencere ya da kapılarda sineklikler olmalı. İlaçlamalar öncelikli olarak sulak alanlarda ve yılda 2 kez yapılmalı, İlaçlama yapılması için ilgili yerlere başvurulması gerekir; Belediyelerde Veteriner Hizmetleri, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri Veteriner Sağlık İşleri’ne başvurulmalıdır. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürülüğü görevlilerince il genelinde 01 Nisan ile 31 Mayıs Tarihleri arasında aşılama çalışması yapıldı. Hastalık ihbarı mecburi bir hastalıktır. Bu tür bir olgu ile karşılaşan yetiştiricilerimiz ve serbest veteriner hekimler mutlaka ilgililere bilgi versin” dedi.
“HASTALIK TAZMİNATLI HASTALIKLAR LİSTESİNE EKLENDİ”
Hastalık nedeniyle meydana gelen kayıpların önlenmesi amacıyla hastalığın 2014 yıl tazminatlı hastalıklar listesine eklendiğini de belirten ADSYB Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, “5996 sayılı kanuna göre Madde 4.(6) ‘Bir yerde bulaşıcı hayvan hastalığı ya da sebebi belli olmayan hayvan ölümlerinden haberdar olan ilgililer, durumu Bakanlığa ihbar etmekle yükümlüdür. Hastalıkta oluşabilecek kayıplar nedeniyle 2014 yılı tazminatlı hastalıklar listesine ilave edilmiştir. Laboratuvar muayenesi ile hastalık tespit edildikten sonra öldürülen veya itlaf edilen sığırlar için hayvan sahiplerine takdir edilecek kıymetlerinin tamamı tazminat olarak ödenir’ ibaresi yer almaktadır” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.