1941 yılından bu yana meydana gelen maden kazalarında 3 binden fazla işç
1941 yılından bu yana meydana gelen maden kazalarında 3 binden fazla işçi yaşamını yitirdi
Gerçek Gazetesi
Manisa"nın kömür maden işletmeciliği ile bilinen ilçesi Soma"da meydana gelen elim kaza, tüm Türkiye"yi derinden sarstı. Ülke genelinde yas ilan edilirken, eğlence programları ve aktiviteler bir bir iptal oldu. Öte yandan acı olay karşısında eylemler sürerken siyasi ve sivil toplum kuruluşlarından ard arda açıklamalar gelmeye devam ediyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Söke İlçe Teşkilatı Başkanı Hüseyin Akkaya yaptığı açıklama ile Somalı maden işçilerini andı ve kazayla ilgili görüşlerini belirtti. Akkaya açıklamasında 1941 yılından bu yana 3 binden fazla işçinin yaşamını yitirdiğini ifade ederek şunları söyledi, Somadaki maden felaketi hepimizi derin bir üzüntüye garketti. Hayatını kaybeden işçilerimize Allah"tan rahmet yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Yaralananlarında en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.
Türkiye maden kazalarındaki ölümlerde dünya sıralamasının en üst sıralarında yer alıyor. Tarihsel olarak bakıldığında hem ABD hem de Çin"de geçmişte ölüm oranlarının yüksek olduğu, ama alınan önlemlerle bu sayıların düşürüldüğü belirlendi.
2008 yılında Çin"de milyon ton başına düşen ölüm sayısı 1.27 iken, aynı oran Türkiye"de 5 kat fazladır.Aynı kömürü çıkarmak için ABD"de 1, Çin"de 64 Türkiye"de 361 kişi ölüyor.
Türkiye İstatistik Kurumunca 2014 Mart ayında yayınlanan ve iş kazalarının sektörlere dağılımının yer aldığı raporda Türkiye"de iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör Maden ve Taş ocakçılığı olarak belirlenmiştir. Son yıllardaki kazalar maden ocaklarının yapısını, işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili soruları gündeme getirdi.
Türkiye"de 1941 yılından bu yana meydana gelen maden kazalarında 3 binden fazla işçi yaşamını yitirdi.
Kazaların başlıca nedenleri; üretim yönteminin gereklerinin tam olarak yerine getirilmemesi,üretim plan ve projelerinin bulunmaması,altyapı ve teknoloji ile havalandırmadaki eksiklikler ve aksaklıklar gösterilmektedir.
Bilimsel veriler iş kazalarının %98"inin önlenebilir olduğunu gösteriyor. Kazalar kader değildir. Mühendislik bilim ve teknolojisinin uygulanmasıyla engellenebilir.
CHP nin kazadan 2 hafta önce Mecliste MHP ve BDP desteğiyle Soma"daki madenlerin incelenmesi önerisi 29 Nisan 2014 tarihinde AKP Hükümeti tarafından ret edildi. Bu ret edilmeseydi; belki bu kazanın önüne geçilebilirdi. İşçilerimiz ölmeyebilirdi. Bu anlayış bilim ve teknolojiyi dışlayan mantığın açık bir yansıması ve insanımıza verdiğimiz önemin göstergesidir.
İnsanımıza, çalışanımıza, işçimize sahip çıkamadığımız, koruyamadığımız sürece bu acıları yaşamaya devam edeceğiz. Hepimizin başı sağolsun. Dilerim son olur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.