18 MİLYON KİLOYA ULAŞTIK
Başkan İsmail Özer, “İki sezondur Pamuk Birliği ile ilişkilerimizi kestik. Artık kendi göbek bağımızı kendimiz kesiyoruz." dedi
ARİF AKÇAY - Gerçek Gazetesi
Üreticilerimizin can dostu TARİŞ’e bağlı 131 No.lu Söke Pamuk Tarım Satış Kooperatifi, sürmekte olan 2014-2015 pamuk alım sezonunda şu ana kadar 18 milyon Kg. civarında çiğitli (kütlü) pamuk alımı gerçekleştirdi.
Söke Pamuk Koope ratifi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özer’den aldığımız bilgilere göre, 2013-2014 sezonunda 12 milyon Kg. civarında kütlü pamuk alımı yapılırken, 2014-2015 sezonunda şu ana kadar 18 milyon Kg. civarında pamuk alımının gerçekleştiği öğrenildi.
Başkan İsmail Özer, gazetemize yaptığı açıklamasında özetle, “İki sezondur Pamuk Birliği ile ilişkilerimizi kestik. Artık kendi göbek bağımızı kendimiz kesiyoruz. Birlikten bir kuruş almadığımız gibi, bir kuruş da para aktarmıyoruz. Kendi gücümüzle ayakta durmayı başarabiliyoruz. 2014-2015 pamuk alım sezonunu değerlendirecek olursak, bu sezon şu ana kadar geçtiğimiz sezona göre alımlarımızı % 50 civarında arttırdık. Alımlarımız yıl sonuna kadar devam edecek. Aldığımız ürünün 12 milyon Kg.’sının parasını ödedik. Ortaklarımıza satış yaptıkça ödemele rimizi sürdürerek mağdur olmamaları için büyük gayret gösteriyoruz. Hedeflediğimiz 30 milyon Kg. pamuk alımına ulaşamayışımızda en önemli faktör ilçemizde pamuk çırçır fabrikaları sayısının ve kapasitelerinin büyük oranlarda artmasını ve rekabet ortamının yükselmesini gösterebiliriz. Geçen sezona göre bu sezon alım miktarının artmasında en önemli faktörlerin üreticimizin kooperatifimize olan güvenlerinin artmasını, kooperatifimizce çiftçimizin ihtiyacı olduğu dönemlerde gübre, mazot, ilaç ve nakdi yardımlarımızı gösterebiliriz. Pamuk fiyatları bu sezon geçen yılın altında seyretmekte. Geçen yıla rağmen ürün kalitemiz yükselmiş durumda olması bile üreticimizin mağduriyetini önleyemiyor. Türkiye’de şu anda 600 bin ton civarında pamuk üretilirken, 700 bin ton civarında da pamuk ithalatı yapılıyor. Katma değeri bu kadar yüksek olan bir ürünün ithal edilmesi, destekleme sistemlerinin yetersiz kalması öncelikle Türk çiftçisine büyük zararlar veriyor. Ülkemizde pamuk üretiminin arttırılması için öncelikle mevcut prim destekleme sisteminden vaz geçilerek, pamukta desteklemelerin dekara göre ya da mahlıç bazında yapılması, üreticiyi tatmin edecek miktarda yapılmasının daha uygun olacağını düşünü yoruz. Böylelikle prim sisteminde yaşanmakta olan yolsuzluklar da önlenmiş olur ve desteklemeler üreticilerimize daha net bir şekilde yansıtılmış olacağını düşünüyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.