1. Nazilli Şiir Festivalinin ardından
1. Nazilli Şiir Festivalinin ardından
İlk defa bu yıl yapılan 1.Nazilli Şiir Festivali tam bir Nazilli reklamıydı. Öyle ki Türkiyenin dört bir yanından gelen şairler ve yazarlar gerek şiirleriyle, gerekse yazılarıyla Nazillinin tanıtımını yaptılar.
Nazilli Belediyesinin katkılarıyla Nazilli Eğitim Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenen bu festivale kimler gelmedi ki. Tam tamına yüz yirmi şair ve yazarın katıldığı bu festival, Nazilliye değişik bir yaşantı getirdi. Saat 12 lere kadar Nazillide hayatın sürdüğünü de gıpta ederek gördüm. Demek ki, Nazillide her şey kontrol altında. İnsanlar caddelerde çoluk çocuk geziniyorlar. Sokak başlarındaki esnaf halinden memnun, dükkanlarının önünde neşe ile oturuyorlar.
Gecenin ilerlemiş saatinde gözlerimin önüne Söke caddeleri ve parkları geldi. Issız Aydın, İstasyon caddesi. İçinden geçilmeye korkulan Atatürk Parkı, Kemalpaşa Parkı, tren istasyonu ile otobüs garajı arasındaki ıssız yol.
İki büyük ilçeyi karşılaştırdım. Nazillinin merkez nüfusu 110 bine vardığını gördüm. Sökeden de geniş bir alana yayılmış Nazilli. Buna rağmen gerek trafiği, gerekse de temizliği, Sökeyi ikiye katlar görünümündeydi.
Böyle bir festivalin başlama düdüğünü çalan Nazillili kurum ve kişilerin, esas amaçlarının ne olduğu da daha iyi belli oldu. Nazillili şairlerin kaleme aldığı şiirlerinde de dile getirdikleri gibi, yüz on bin Nazillili vatandaş, Nazillinin il olmasını istiyorlardı.
Haklıydılar galiba. Nazillinin etrafındaki diğer ilçe ve beldelerle de kenetlendiğini gördüm. Gerek Bozdoğan halkından, gerek Sultanhisar ve Yenipazar halkından aldığım işaretler, Nazillinin il olması yönündeydi.
Evet sevgili okurlarım. 4,5,6 Mayın günü Nazilliyi ve komşu ilçeleri, birbirlerine kenetlenmiş olarak gördük. Darısı da Sökeye diyelim.
Şair Cemal Safi, Prof. Dr. İsa Kayacanın şeref misafiri olarak katıldığı toplantıya da bir sürü il arasından Bursanın yoğun şair grubu ile katıldığı da dikkat çekiciydi.
Birinci günde açılış ve akşam dinletisi ilgi ile izlendi. İkinci gün ise gündüz tarihi yerlerin ve Kemer barajının misafirlere gezdirilmesinin akşamında, Cemal Safinin okuduğu ateşli şiirleri, günün yorgunluğunu attırdı. Akşamın ilerlemiş saatlerinde de şair Cemal Safiye, Prof. Dr. İsa Kayacana, Türk kültürüne yaptıkları katkılarından dolayı plâketler verildi.
İlçemizin gazetelerinde de yazan, emektar yazar ve üstat Prof. Dr. İsa Kayacan, aldığı bu plâketi ile 199 plâketin sahibi olduğunu söylemesi de ayrı bir övünç kaynağıydı.
Bir festivalin ardından o kadar özlediğim şeyler varmış ki, sormayın gitsin. Bir defa, arkadaş grubuyla cadde de muhabbetler içerisinde gezmeyi özlemişim. Dondurmacının önüne oturup da, saat 23 lerde, dondurma yemeyi özlemişim. Özlemişim, parkta bulunan kanepeye oturup, çocuğunu kay kayda kaydıran anne ve babaların varlığını özlemişim.
Özlemişim, şiiri, şairin kendisinden dinlemeyi özlemişim.
Birde çok üzüldüğüm bir konu vardı. Cafer Efe diyerek, Sökelilerin dillerinde dolaşan Sökeli Cafer Efe. Hayatını anlatan kitapın, Söke dışında bir yazar tarafından, Nazillili yazar Sabahattin Burhan tarafından kaleme alınarak yazılmasıydı. Yazarın, bu kitabının daha yeni elimize geçmesi öğrenciler tarafından sevindirici olacak. Söke okullarında dönem ödevi olarak araştırmaya gelen öğrencilerimiz, Cafer Efenin hayatı hakkında geniş bilgilerimizin olmaması, bizi suçluluk duygusuna itiyordu. Sökeli yazar Yaşar Çağbayırın uzun yıllar evvel yaptığı kısa ve özlü araştırması yetersiz kalıyordu. Söke ile ilgili internet kanalları da bu konuda yetersizdiler. Bunun ezikliğini duyuyorduk. Cafer Efemizi Sökeli yazarların araştırmadığına veya araştırmayı akıl edemediklerine üzüldüm. Ancak, şimdi elimizde bir kaynak olduğundan dolayı da sevindim.
Artık bu kaynaktan, ilgili kişi ve derneklerin internet sayfalarına gerekli bilgiyi aktarması kalıyor. Bakalım önce kim bu işi bitirecek.
Haydi, hayırlısı.