1-7 MART MUHASEBE HAFTASI KUTLANIYOR
1-7 MART MUHASEBE HAFTASI KUTLANIYOR
1-7 Mart Muhasebeciler haftası kutlaması yapmak üzere hükümet meydanında toplanan Sökeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Aydın SMMM Odası Söke temsilcisi SMMM Tahir YABANCI Atatürk anıtına çelenk bırakıp, saygı duruşunda bulundular. Yapılan basın açıklamasından sonra Söke Kaymakamı Mehmet DEMİREZER'i ziyaret ettiler. Ardından Söke Belediye Başkanı Süleyman TOYRAN'a ziyarette bulunan muhasebeciler, Muhasebeciler Haftası etkinliklerine yarında Vergi Dairesi, SGK gibi kurumları da ziyaret ederek devam edecekler.
Aydın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Söke Temsilciği adına basın açıklaması yapan SMMM Gülperi YAVUZ "TÜRMOB çatısı altında örgütlenen, ülke genelindeki 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir odasına kayıtlı, 96 bin meslek mensubu, 21 bin stajyer, büro çalışanları ve aileleriyle birlikte sayısı 500 bini geçen muhasebe camiasının Muhasebe haftasını gönülden kutluyoruz.
25 yıl önce yasal statüsüne kavuşan mesleğimiz ve bu işin ustası meslektaşlarımız, uluslararası standartlarda çalışmaktadır. Hazırladığımız mali tablolar; bir yandan; bütçenin temel unsuru olan vergilere ait beyannamelere imza koyarak kamu maliyesine yani devlete katkı koymakta; diğer taraftan ise; işletmelerimizin gelişmesinde yol gösterici ve uluslararası alanda rekabet edebilmelerini sağlayan standart ve şeffaflıkta, kullanıcılara sunulmaktadır.
Türmob ve odalarımızın en önemli işlevi, eğitim odaklı çalışmasıdır.
Kendi imkan ve personelimizle uygulamaya geçirdiğimiz web tabanlı e-Birlik programımız ile mesleki haksız rekabetin önlenmesi amaçlanmıştır.
Muhasebe meslek etik komitesi oluşturulmuş, etik eğitimleri başlatılmıştır.
Yine kendi imkan ve personelimizle hayata geçirdiğimiz web tabanlı LUCA muhasebe programı meslektaşlarımızın haklı gururu olmuştur.
Eğitim aynı zamanda stajyerlerimiz içinde çok önemlidir. Temel Eğitim ve Staj Merkezimiz kanalıyla uzaktan eğitim yöntemi stajyerlere eğitim verilmekte ile meslek öncesi eğitim ve sürekli mesleki gelişim konularında uluslararası gelişmelere paralel çalışmalar yapmaktadır.
TÜRMOB ve odalarımız daima, Sosyal sorumluluklarının bilincinde olarak ülke ve toplum çıkarlarını öncelikli görmek üzere taleplerini belirlemektedir. Toplumun çıkarları yanında pek tabiidir ki, Meslektaşlarımızın refah seviyesinin yükseltilmesi için de, sorumluluklarının sınırlarının çizilmesi adına da girişimlerimiz olmuştur ve olmaya devam edecektir.
Muhasebe ve denetim mesleğinin mensupları olan bizler, sürekli ertelenen ve büyüyen sorunlarımızın artık çözülmesini istiyoruz.Bunları diyalogla, uzlaşıyla çözmek istiyoruz. Sesimize kulak verilmesini bekliyoruz. Israrımız ve beklentimiz uzlaşı anlayışı temelinde sürdürülecektir
Bu anlayışımızı da sürdürerek sorunların çözümü için mücadelemizi devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır.
Bu düşüncelerle camiamız ve sizlerin muhasebe haftasını kutluyoruz." dedi.
ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARIMIZ VE TALEPLERİMİZ
- Meslek Yasamız günümüz koşulları ve mesleki ihtiyaçlarımız gözönüne alınarak değiştirilmeli ve anti demokratik maddelerden arındırılmalıdır.
- Bağımsız denetim, Türkiye’de de, dünyada olduğu gibi muhasebe mesleğinin bir parçası ve uzmanlık alanıdır.
- İlke olarak, özel sektör ve kamu sektörü denetimden uzak düşünülemez.
- Yerel yönetimlerde, kamu idarelerinde, işletmelerde, tüm şirketlerde, siyasi partilerde, vakıflarda, kısaca güvenlik ve yargı dışında hayatın her alanında etkin olarak bağımsız denetim uygulanmalıdır.
- Denetimin olmadığı her yerde suiistimaller yaşanır, yolsuzluk yaşanır, karanlık işler yaşanır. Yolsuzluğun, suiistimalin, karanlık işlerin panzehiri denetimdir
- Bağımsız denetime ait kriterler; dünyadaki uygulamalarla aynı olmalıdır
- Kamu Gözetimi kurumu ile TÜRMOB kesinlikle işbirliği içinde olmalı karşılıklı ilişkiler Uluslararası uygulamalara göre yürütülmelidir
- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanması gereken “Anonim Şirketler ile Tarım Satış Kooperatifleri ve Üst Kuruluşlarının Denetlenmesine Dair Yönetmelik Taslağı” bir an önce yayınlamalıdır.
- Meslek Yasamızın uygulamalarına yönelik Tek Tebliğ Taslağına ilişkin düzenlemede TÜRMOB'un görüş ve önerileri mutlaka yer almalıdır.
- Son zamanlarda vergi incelemelerinde meslek mensuplarına sorumluluk yüklenmeye çalışıldığını üzülerek görüyoruz. İnceleme kriterleri çok net belirlenmeli;devletin kaybına yol açan durumlarda ise –mutlaka- meslek mensubunda kasıt unsuru aranmalıdır. Zira Ekonomideki kayıp ve kaçağın mağduru biz olmamalıyız. Bu yüzden SMMM'lerin beyanname ve finansal tablo imzalamaktan doğan sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir.
- Eğitim ve Öğretim hizmetlerimiz kamusal nitelik taşımaktadır. Bu hizmetlere Kurumlar ve Katma Değer Vergisi istisnası getirilmelidir.
- Bakanlık ve diğer kurumlarca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır.
- Ba-Bs formları geçici vergi dönemlerine göre düzenlenerek verilmeliDüzeltmeamaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından kesinlikle vazgeçilmelidir.
- 4. Dönem Geçici Vergi beyanı kaldırılmalıdır.
- e-Beyanname şifresi yalnızca meslek mensuplarına verilmelidir.
- Mali Tatil döneminde inceleme ve denetim yapılmamalıdır.
- Meslek mensuplarının stopajdan kaynaklanan nakit iade talepleri en kısa zamanda sonuçlandırılmalıdır.
- Özelgelerin verilme süresini hızlandırıcı idari tedbirler Gelir İdaresi Başkanlığınca alınmalıdır.
- Günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak zamana endeksli ücret tarifesi taleplerimiz kabul edilmelidir.
- Meslek mensuplarının yaptıkları sözleşmeler damga vergisinden istisna edilmelidir. Bu konuda meslekler arası standart sağlanmalıdır.
- Serbest meslek faaliyetlerinde KDV %18'den %8'e indirilmelidir.
- Mesleki faaliyette KDV'yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalıdır.
- Serbest meslek yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmelidir.
- Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır.
- Bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl içinde amorti edilmelidir.
SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜ İÇİN;
- Hükümetimizin ve başta Maliye Bakanlığı olmak üzere kurum ve kuruluşların taleplerimize cevap vermesinibekliyoruz.
- TBMM’nin beklentimiz olan yasal düzenlemeleri yapmasını, mesleğimizle ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizi değerlendirmesini istiyoruz.
- Sorunların çözümü için işbirliği içinde çalışılmasını talep ediyoruz.
- Meslek örgütümüz aynı zamanda sivil toplum kuruluşu olarak üyelerimizden aldığımız güçle taleplerimizin kabul görmesi için gerekirse demokratik tepkisini gösterecektir.
AYDIN SERBEST MUHASEBECİLER VE MALİ MÜŞAVİRLER ODASI SÖKE TEMSİLCİLİĞİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.